A Csapat

            A csapat története

            Csapatunkat 1990 februárjában alapította Matics Emil cserkésztiszt, akit a Magyar Cserkészcsapatok Szövetsége küldött Budakeszire, hogy a református gyülekezetben indítsa el a munkát. Akkori lelkészünk, Nagytiszteletű Merétey Sándor mindennel ellátta és mindenben segítette a két őrssel induló csapatot.

            1994-ben csapatunk átlépett a Magyar Cserkészek Szövetségébe, majd két évvel később alapító parancsnokunk visszavonult, és átadta a munkát Nagy Zsigmond segédtisztnek.

            A közel húsz év alatt sokan megfordultak nálunk. Többen is vagyunk, akik már tíz évnél is többet töltöttek el cserkészként, majd vezetőként csapatunkban. Többségük gyülekezetünkből vannak, voltak, de más településekről (Budapest, Telki, Páty, Tök), és más felekezetekből is érkeztek gyerekek hozzánk.

            Jelenleg egy fiú cserkészőrsünk, valamint egy vezetői őrsünk működik. Ezen kívül több már családot alapított felnőtt cserkész is kapcsolódik munkánkhoz.

 

            Fő feladatunk a gyerekek keresztény emberré való nevelése, a természet megismerése, értékeink védelme, közösségformálás. Erre a munkára a heti őrsi órákon és a nyári nagytáborokon van főképp lehetőség. Táborainkkal bejártuk szinte az egész országot. Táboroztunk a Villányi-hegységben, a Vértesben, Pilisben, Börzsönyben, Bükkben, Mátrában, Cserhát lábánál. A táboroknak kerettörténetük van, ami azt jelenti, hogy egy előre kiválasztott történelmi eseményt vagy kort kiválasztunk, és a tábori programok által megismerhetik a gyerekek az adott kort, témát és az azokkal kapcsolatos eseményeket. Voltunk már indiánok, betyárok, ókori görögök az olimpián, átéltük a Hunyadiak korát, az 1921-es Soproni népszavazást, időkaput, hogy csak egy párat említsek.

            Más alkalmak és feladataink is vannak. Részt veszünk a gyülekezet életében is. Minden évben mi csomagoljuk és osztjuk a karácsonyi csomagokat a gyerekeknek, több éve betlehemessel járjuk a családokat, kézműves napot tartunk a hittanosoknak, segítünk az ünnepségeken.

 

            A szövetség munkájába is időnként bekapcsolódunk. A ’90-es évek elején több nemzetközi táborban vettünk részt, a Magyar Reformátusok II. Világtalálkozójának nyitóünnepségén mi vittük be a Kisstadionba a zászlókat. Különböző cserkésztalálkozókon, kerületi számháborúkon, cserkészbálokon képviseltük csapatunkat.

            Jó a kapcsolatunk más hasonlóan kicsi csapatokkal. Sokszor táborozunk velük együtt. Korábban debreceni, budaörsi cserkészekkel, illetve a budapesti 443-as Szent László cserkészcsapattal voltak rendszeres programjaink.

Legutóbbi bejegyzések

Legutóbbi hozzászólások

    Archívum

    Kategória